Bekjemper: Kiwi vil ta et oppgjør med den nedlatende holdningen uttrykt gjennom uttrykket «å havne i kassa på Kiwi».Kiwi
Nyheter
Fremsnakker «å havne i kassa på Kiwi»
Kiwi har kjørt en bred kampanje mot nedlatende holdninger til å arbeide i en dagligvarebutikk. Kjeden har «kassevis» med jobber, som gir muligheter og varierte arbeidsdager.
– Det aller viktigste for oss er å ta et oppgjør med det «å havne i kassa på Kiwi» som noe negativt. Vi vil vise hvor spennende og variert hverdagen i butikkene er, sier driftsdirektør Vidar Jensen.
Annonse
I sin tid het det samme «å havne i kassa på Rimi», men nå er det Kiwi som representerer dagligvarehandelen i den negative holdningen.
Reklamefilmen til Kiwi hadde premiere 26. oktober. I tillegg er kampanjen vist på en rekke andre måter. Foreløpig er det ikke bestemt hvor lenge den skal pågå.
Driftsdirektør. Vidar Jensen. Foto: Kiwi
Vanskeligere å rekruttere
Rekruttering av medarbeidere er også en årsak til at Kiwi har funnet det nødvendig med kampanjen.
– Det er ingen tvil om at det har blitt vanskeligere å rekruttere nye medarbeidere mange steder i landet, konstaterer Vidar Jensen.
– Hvor sterkt hemmer de negative oppfatningene rekrutteringen?
– Vi tror i hvert fall at enda flere hadde søkt om de visste hvor spennende og variert hverdagen i dagligvarebutikkene er, og hvor mange muligheter som finnes i bransjen.
– Uvitenhet
I en undersøkelse fra Respons Analyse svarer over halvparten at de har hørt det bli snakket nedsettende om å arbeide i dagligvarehandelen.
– Hvordan har fordommene mot å jobbe i en dagligvarebutikk oppstått?
– Det henger nok igjen i fra gammelt av da arbeidsoppgavene kunne være mindre utfordrende, og bygger nok på uvitenhet om hva arbeidet faktisk innebærer i dag, påpeker Vidar Jensen.
Mange er nok heller ikke klar over alle mulighetene som finnes i dagligvarehandelen.
– Hvor mye betyr lønnsnivået og arbeidstidene for de negative oppfatningene?
– Det har vi ikke tall på. I Kiwi skal vi være konkurransedyktige på lønn, og følger tariffen for alle medarbeidere, forsikrer driftsdirektøren.
For butikksjefene har Kiwi en modell døpt «franchise light». Gjennom den vil en butikksjef kunne få deler av driftsresultatet om butikken når et avtalt mål.
Byer og studiesteder
Det er lettest å rekruttere i byer og nærheten av studiesteder, er Kiwis erfaring.
– Er det vanskeligst i områder der det bor mange akademikere?
– Nei, det har vi ikke inntrykk av, svarer Jensen.
– Har dere satt i gang andre tiltak enn kampanjen for å bedre rekrutteringen?
– Vi har alltid løftet frem medarbeiderne våre og Kiwi på andre arenaer, for eksempel på studiemesser, samlinger og skoler.
Kiwi håper flere vil tenke seg om før de «slenger med leppa» om å arbeide i en dagligvarebutikk, og ønsker å få flere til å søke jobb i kjeden., og se det som en karrierevei.
Kassevis av muligheter: Dagligvarehandelen tilbyr varierte arbeidsdager og store muligheter for personlig utvikling, er noe av Kiwis budskap.
Opptatt av ansattes utvikling
I medarbeiderundersøkelsene til Kiwi svarer ni av ti at de trives med arbeidsoppgavene.
– Det er mange som setter pris på den varierte arbeidshverdagen og det sterke samholdet i butikkene. Vi har det gøy sammen; det blir veldig sjeldent kjedelig i Kiwi, erklærer Vidar Jensen.
– Hva gjør dere for å få særlig deltidsansatte til å fortsette i Kiwi?
– Vi arbeider hele tiden med personlig og faglig utvikling av medarbeiderne våre. Det er viktig for å trives og fortsette i jobben. Mange er innom Kiwi-skolen for å få faglig påfyll.
Hos Kiwi-skolen har man utviklet et kompetansekart der den enkelte medarbeider kan se hva de behersker, og hva de kan jobbe mot.
Oppsving under pandemien
Under pandemien fikk dagligvarehandelen økt status.
– Har ikke det gitt mange et mer positivt syn på å arbeide i en dagligvarebutikk, eller har denne effekten allerede forsvunnet?
– Det er det ikke så lett å fastslå. I koronatiden var det veldig mange søkere fordi andre bransjer gikk dårligere. Mange av dem som søkte seg til Kiwi, ble bitt av Kiwi-basillen og valgte å bli. Mange ble nok også ekstra bevisst den samfunnskritiske rollen til dagligvarebransjen, fremholder Vidar Jensen.