Nyheter

Norges beste matprodukter kåret

Dypvannstorsk fra Ytre Oslofjord, kotelett av svin fra Jæren smak og Akevittis fra Løten er årets beste matprodukter og nasjonale vinnere i konkurransen Det Norske Måltid.

Publisert Sist oppdatert

Hommelost, en innovasjon fra Inderøy i Nord-Trøndelag, er kåret til Årets godbit.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sto for prisutdelingen i Stavanger Forum torsdag kveld.

Prisen for Årets råvare sjø gikk til Fjordfisk AS, Hvaler i Østfold, for dypvannstorsk. Denne torsken, som lever et hemmelig liv på 300-400 meters dyp, er et biprodukt ved tråling etter reker. Den har i følge juryen en fantastisk kvalitet med smak av skalldyr.

Årets råvare land kommer fra produsenten Prima Jæren og er utviklet gjennom bevisst nysatsing på svinekjøtt: Carré kotelett av svin under navnet Jæren Smak.

Årets produkt er fra Hedmark, fra Bakken Øvre Gårdsmat i Løten Skogbygd. Familien Kildahl hadde stadig fløte til overs etter pultostproduksjonen og kom på ideen om å prøve seg på iskrem. I dag har de rundt 30 smaksvarianter der cirka halvparten er basert på fløte og resten sorbeter. Å bruke akevitt som smak falt naturlig i Løten, og når juryens poeng er talt opp er Akevittis Årets produkt.

Årets godbit er en ny pris av året der 16 utvalgte produkter med utpreget potensial for videreutvikling er vurdert av en jury i Måltidets Hus i Stavanger. Premien er 20 000 kroner, som er ment som ett tilskudd til bedriften for å løfte produktet videre. Juryens valg falt på Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri. Osten er en laget på økologiisk melk i kombinasjon med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri.

Fra 2011 planlegges Det norske måltid i Stavanger som et direktesendt show på en riksdekkende TV-kanal – en matens Oscar-utdeling i Norge. Konseptet for TV-produksjonen er utarbeidet i samarbeid med Tellus Works.

Her er vinnerne:

Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold

Årets råvare land: Carré kotelett av svin fra Prima Jæren i Rogaland

Årets produkt: Akevittis fra Bakken Øvre Gardsmat, Løten i Hedmark

Hederlig omtale råvare sjø: Kongekrabbe fra Norway Kingcrab, Bugøynes i Finnmark og kråkebollerogn fra Roderick Sloan, Steigen i Nordland

Hederlig omtale råvare land: Syltet gresskar fra Austlid Frilandsgartneri, Rykene i Vest-Agder og Vellagret spekeskinke fra ”norsk gammeltypisk gris” fra Bekkereinan AS i Kvinesdal, også i Vest-Agder

Hederlig omtale produkt: Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynne Bær, Inderøy i Nord-Trøndelag og Gylden, ekstra vellagret (halvfast hvitost), fra Iveland Gårdsysteri, Iveland i Aust-Agder

Årets godbit: Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri, Inderøy, Nord-Trøndelag

Powered by Labrador CMS