Nyheter

Nøkkelhullsmerket står sterkt

En ny spørreundersøkelse om Nøkkelhullet viser at 98 prosent kjenner merket - uavhengig av alder, kjønn og landsdel. I fjor ble det solgt nøkkelhullsprodukter for 13,7 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

85 prosent av befolkningen svarer at Nøkkelhullet står for et sunnere valg sammenlignet med andre matvarer i samme kategori.

– Nøkkelhullet er et lite grep i hverdagen som kan gjøre stor forskjell for helsa. Det er positivt at kunnskapen og kjennskapen om hva merket står for er såpass høy, sier seniorrådgiver Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.

I den samme undersøkelsen svarer 87 prosent at de har kjøpt matvarer med Nøkkelhullet. I dag er det fire ganger så mange nøkkelhullsmerkede matvarer i dagligvarehandelen enn ved innføring av merkeordningen i 2009. I 2012 var det 1 738 produkter med Nøkkelhullet i butikkhyllene, mens det var 409 produkter i 2009.

I 2009 ble det solgt nøkkelhullsprodukter for 5,7 milliarder kroner i Norge. I 2011 var omsetningen på 12 milliarder, og i fjor var den oppe i 13,7 milliarder kroner.

– Vi har arbeidet målrettet for å gjøre merkeordningen kjent, samtidig som det har kommet fire ganger så mange nøkkelhullsmerkede produkter i butikkene siden ordningen ble innført, sier Haga Rimestad.

– Det utvikles stadig nye og sunnere produkter. Økningen er størst i kategoriene brød, kjøtt og fisk. Jo flere nøkkelhullsmerkede produkter vi finner i hyllene, jo enklere er det å velge de sunnere alternativene, så dette er gode nyheter, sier Haga Rimestad videre.

Nøkkelhullsordningen er felles for Sverige, Island, Danmark og Norge. Mattilsynet og Helsedirektoratet samarbeider nå med myndighetene i disse landene om revisjon av Nøkkelhullsforskriften. Målet er at revidert forskrift skal tre i kraft i 2014.

– Det er særlig fokus på å stramme inn kravene til saltinnhold i matvarer som omfattes av merkeordningen og sette krav til saltinnhold i flere matvaregrupper. Å bidra til et lavere saltinntak i befolkningen er viktig for folkehelsen. Andre endringer som nye produktgrupper, justering av produktgrupper og andre kriterier blir også vurdert, forteller seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Powered by Labrador CMS