Nyheter

Poteten med ufortjent dårlig rykte

Har poteten fått et ufortjent dårlig rykte? Ja, mener matforsker Simon Ballance i matforskningsinstituttet Nofima.

Publisert Sist oppdatert

– Poteten er sunnere enn du kanskje tror, og et viktig bidrag i et balansert og variert kosthold, sier han.
Poteten har en viktig rolle som moderat karbohydratkilde. I tillegg inneholder poteter mange andre viktige næringsstoffer som, kalium, vitamin C, kostfibre og folat. Glykemisk indeks (GI) kan være misvisende. Poteter inneholder omtrent 80 prosent vann og 20 prosent karbohydrater. Disse karbohydratene er såkalte tilgjengelige karbohydrater, det vil si at de har potensiale til å heve blodsukker. For nykokte poteter er karbohydratene nesten utelukkende i form av gelatinisert stivelse, som er en lett fordøyelig glukosekilde.

Når GI-studier måler i hvilken grad tilgjengelig karbohydrat i en matvare øker blodsukker, måler de kun karbohydratene og setter ikke disse i relasjon til hvor stor andel av matvaren som utgjøres av andre næringsstoffer eller vann. For poteter, som inneholder ca. 80 prosent vann, gir dermed GI-målingene et oppblåst bilde av potetenes påvirkning på å heve blodsukkeret. Det vil være mer relevant å se på blodsukkerendringer ut fra total mengde fortært potet.
– Du må for eksempel spise 3-4 ganger mer kokt potet enn hvit brød for å få samme blodsukkerheving , sier Simon Ballance.

Det er ingen store forskjeller i potensialet for økning i blodsukker mellom ulike potetsorter, men kokte, kalde poteter har mindre lett fordøyelig stivelse enn nykokte poteter. Nofima bedriver omfattende forskning på helseaspekter ved kostfiber og stivelse i havre, bygg og poteter gjennom flere forskningsprogrammer. I prosjektet «Økt konkurransekraft for norske poteter», er Bioforsk prosjektleder og både Bama, Gartnerhallen, Totenpoteter, Produsentpakkeriet Trøndelag, Tromspotet, Strand Unikorn, Norgro, Hoff, KIMs Norge, Fjordland, Fjordkjøkken, Yara, Bayer, Syngenta, Tomra og Nordgrønt er med.

Powered by Labrador CMS