Nyheter

Rusbrus i butikk

Som tenåringsfar er jeg i utgangspunktet skeptisk til fenomenet «rusbrus». Det dreier seg om sukkerholdige leskedrikker som er tilsatt inntil 4,75% alkohol. Produktet er som skapt for ung ungdom, som har barnets sans for søtt intakt. Det er dette som gjør meg skeptisk. Det er et produkt som er velegnet til å fremskynde unges debut som alkoholbrukere. Det er ofte øl som er starten på et forhold til alkohol. Det er et produkt som appellerer til den voksne smak, med sin beskhet og maltbasert aroma.

Publisert Sist oppdatert

Rusbrus er drikken for dem som ikke har lov til å kjøpe den, viser en undersøkelse som Norsk Gallup gjorde for en tid siden. Tendensen er at 15-17-åringene drikker rusbrus like ofte som de over 18. Men de yngste drikker mer når de først drikker den. Selv om det er 18-årsgrense på drikken, viste tallene at nær halvparten av 15-17-åringene har smakt den perioden rusbrus har vært tilgjengelig i Norge.

15. mars i år fastslo EFTA-domstolen at ulike vin- og brennevinsprodukter som inneholder mellom 2,5 og 4,75 prosent alkohol skal likebehandles med øl av tilsvarende alkoholstyrke omsetningsmessig. Norske myndigheter har tidligere ikke ønsket å følge EUs regler på dette området og har til nå henvist rusbrusen til Vinmonopolets utsalg. Argumentasjonen har vært knyttet til ungdom og alkohol. Dette er den type stoff som tradisjonelt har gitt EU-debatten temperatur her til lands. La oss imidlertid vente med den dimensjonen.

Faktum er at regjeringen nå gir etter for dommen og foreslår å endre alkoholloven slik at øl og andre alkoholsvake drikker likestilles når det gjelder salg i butikk. Sosialdepartementet tar sikte på at den foreslåtte lovendringen skal legges frem for Stortinget i inneværende sesjon, og at den nye loven kan innføres så snart som mulig.

Vanligvis vil en bransjemann ønske liberalisering av denne type velkommen. Det er bra at nye kundegrupper får tilgang til et produkt de liker. Man kan ikke legge restriksjoner på et produkt fordi noen synes det smaker godt! Beslutningen er nå i alle fall tatt. Vi er i ferd med å få ett nytt dagligvareprodukt i Norge. Bransjen skal markedsføre det og utvikle det på en markedsøkonomisk fornuftig måte, samtidig skal det foregå innenfor loven og etiske rammer.

Loven blir den samme som for øl, det er en 18-års aldersgrense som skal kontrolleres. Sosialminister Ingjerd Schou oppfordret nylig butikker og kommuner til å ta ansvar for at salget av rusbrus og svakvin i butikkene ikke fører til økte problemer. Av hensyn til ungdom forventer hun ansvarlig eksponering og merking både fra leverandørenes og handelens side.

Her ligger en viktig utfordring for bransjen. Vi vet at veien til de under 18 er kort selv om kontrollen i butikk utføres slik den skal. Når det gjelder appell til unge er det usikkert hvor stor forskjell design, eksponering og plassering i butikk vil utgjøre i realiteten. Det er kanskje like mye snakk om å signalisere holdninger. Hva er voksen design? Det er så klart ikke Mikke Mus og Barbie på flaska, men ut over det? Hva er voksen plassering? Sammen med Bayer og Guinness stout? I alle fall ikke sammen med Solo. Når det gjelder ansvarlighet på dette området har jeg stor tillit til aktører som kjenner og har vært i det norske markedet en stund.

Tilbake til tenåringene. Det er en gradvis mer og mer krevende verden vi lever i. Mer alvorlige alternativer enn alkohol er mange. Dagens unge mennesker er vant til å ta ansvar, de tar flere selvstendige valg for sitt eget liv enn noen generasjon før dem. Dette kommer til å gå bra. Og snart er Norge modent for å få sterk-øl tilbake i butikken. Deretter kommer vin.

Bjørn Eidem,daglig leder i Dagligvareleverandørenes Forening

Powered by Labrador CMS