Nyheter

Satser på det sære

OSLO SENTRUM: Mange av de yngre kundene til Deli de Luca etterspurte for litt siden det amerikanske godteriet Nerds. Noen uker etter er produktet på plass i hyllene. Deli de Luca er kjeden som ikke er redd for å prøve noe nytt, og som satser på det sære innenfor snacks og sukkervarer.

Publisert Sist oppdatert

? Vi skal ha et bredt sortiment, men vi skal være brede på det sære, ikke det som alle andre har. Vi skal skille oss fra konkurrentene, sier markedssjef Thor Johansen i Deli de Luca. I kjedens 12 butikker er det et vell av snacks- og sukkervareprodukter som ikke finnes i noen av de andre dagligvare-, bensin- eller servicehandelskjedene på det norske markedet. De fleste er utenlandske, og mange kommer fra Storbritannia eller USA. Og de selger godt, selv om prisen er relativt høy. 390 kroner kiloen for Tyrrells chips er stivt, men kundene betaler likevel gjerne 19,50 for en 50-gramspose. ? Mange av kundene som kommer til oss, kommer hit nettopp fordi de vet vi har produkter de ikke finner andre steder. Da er de også villige til å betale ekstra for dem, sier Johansen. ? Mange av produktene oppfattes som kule og trendy, legger han til.

Følger med utenlandsI omsetningsandel er snacks- og godterikategorien i kjeden ganske stabil. Per i dag har Deli de Luca over 80 forskjellige varianter bare i snacks-hyllene. Rundt 20 prosent av dem er utenlandske. På sjokolade og sukkervarer er utvalget enda større. Her finnes blant annet Skittles, Maltezers, Hershey sjokolade og Jelly Bellys, for å nevne noen. Når Deli de Luca plukker ut hvilke produkter som skal inn i sortimentet, er det enten gjennom tips fra kunder eller andre, eller inspirasjon når de selv er ute og reiser. ? Er vi ute på reise i Europa eller USA, så stikker vi innom forskjellige steder og ser hvilke produkter som har stor hylleplass. Finner vi noe av interesse, tar vi det med oss hjem og sjekker muligheten for at noen av våre leverandører kan importere det, sier Johansen til Handelsbladet FK. De følger kontinuerlig med på butikkdata over hva som selger og hva som ikke gjør det. Går det dårlig, eller leverandøren har for små leveringer av et produkt, tas det ut av sortimentet. ? Vi bestemmer alt selv. Vi tar inn og ut produkter som vi selv ønsker. Men vi har faktisk ryddet mer i det norske sortimentet enn det utenlandske, sier Johansen.

SmåEn av grunnene til at Deli de Luca kan være så sære med så stor suksess, mener Johansen er at kjeden er så liten og bare finnes i ett marked. ? Mange av de produktene vi har, hadde nok ikke solgt like godt andre steder i landet, men det meste kan selges i Oslo, sier Johansen. Som liten kjede har Deli de Luca heller ikke noen lanseringsvinduer å forholde seg til. Her lanseres det nye produkter omtrent hver eneste uke. ? Vi er åpne for å prøve det meste fra de leverandørene vi har. Det er også en fordel med å være liten. Vi kan enkelt ta inn nye produkter, selv om det jo blir vanskeligere jo større vi blir, sier Johansen.

Setter dagsordenDeli de Luca har flere ganger kommet resten av handelen i forkjøpet på lansering av nye produkter. Et eksempel er sjokoladen Mars Delight, som kjeden hadde inne allerede i november, og som nå lanseres for fullt i dagligvarehandelen. Det samme gjelder på Mountain Dew, som Deli de Luca har hatt siden den første butikken ble åpnet.At Deli de Luca i så måte er foregangskjede, mener Johansen skyldes en bevisst strategi på å være annerledes. ? Vi går inn for å være sære, og for å sette dagsorden for leverandørene. Hvis andre tar inn samme produkt som oss, så ser vi etter andre spennende produkter. Når alle nå har Mountain Dew for eksempel, så ser vi på muligheten for å lansere andre varianter av samme brusen, som finnes på markedet i USA, forteller han.

Powered by Labrador CMS