Nyheter

Vil ikke ha GDA-merking

I et innlegg på nettsiden til Forbrukerrådet, er fagdirektør Gunstein Instefjord sterkt kritisk til produsenter som merker produktene med GDA. – Ordningen er mer egnet til å villede enn å veilede forbrukeren, skriver Instefjord.

Publisert Sist oppdatert

GDA står for Guideline Daily Amount, og er en merkeordning som skal vise innhold av energi, sukker, fett, mettet fett og salt i en porsjon mat og drikke. Den har ikke Forbrukerrådet sansen for.

– Men hva er en porsjon? Størrelsen på porsjon og daglig behov varierer mye fra person til person. Ordningen baserer seg på en såkalt gjennomsnittsperson, en kvinne mellom 18 og 30 år som er lite aktiv. Det betyr at merkingen vil være temmelig misvisende for alle andre forbrukere enn akkurat denne kategorien. Barn og unge vil for eksempel ha behov som varierer svært mye fra dette, skriver Gunstein Instefjord.

Det mest problematiske med ordningen er likevel noe annet, mener Forbrukerrådet. – Merkeordningen overlater til matindustrien selv å fastsette hva som er en naturlig porsjon av ulike typer mat og drikke. Dette utnytter bransjen til fulle og definerer små porsjoner av den usunne maten, slik at usunne produkter fremstår som sunnere enn de er, skriver Instefjord videre.

– Vi håper bredden av norske produsenter holder seg for god til å ta i bruk denne merkeordningen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS