Wok med hodekål: Norsk hodekål kan brukes på mange måter, enten det er i tradisjonsmat eller mer eksotiske retter.

Nyheter

Norsk kål i vekst

Kål er produktgruppen innenfor frukt og grønt som økte mest i volum i Norgesgruppen i 2020. Veksten fortsetter også i 2021.

Publisert Sist oppdatert

– Veksten var 20 prosent i 2020. Totalt ble salget på 5.100 tonn og dette er i all hovedsak norsk produksjon. Salget av spisskål og rød spisskål øker bra, ellers er det vanlig hodekål som står for det store volumet, sier kategorisjef for frukt og grønt Pål Westby.

Inspirere til ny bruk

Som du tidligere har lest i Dagligvarehandelen, dro Nyt Norge, Opplysningskontoret for frukt og et knippe kålprodusenter i gang en kampanje i begynnelsen av januar for økt bruk av norsk hodekål. Målet er å løfte kålen tilbake som en viktig råvare på middagsbordet til norske forbrukere.

Digitale mediekampanjer har vist frem helsefordelene ved å spise kål og ikke minst mange gode ideer til hvordan kålen kan tas i bruk til gode hverdagsretter som wok, gryter, supper og vintersalater. Det arrangeres også en «stafett» der kjente og ukjente navn blir utfordret til å dele sin beste rett med kål.

Interessen øker på nett

–Vi vet at kundene er på jakt etter gode middagstips, og at mange nå jakter på norske råvarer. Kålen leverer jo på alle nyttårsforsettene. Den er sunn, rimelig og bærekraftig, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Byermoen synes det er gøy å se at kampanjeaktivitetene kan bidra til å få flere til å ta i bruk norsk kål i hverdagsmaten.

– Vi har sett en betydelig økt interesse på vår egen nettside frukt.no. De mest brukte rettene i januar har vært kålsalat til pizza, okonomiyaki, wok med hodekål, asiatisk kålsalat og hjemmelaget kålstuing. Kålen passer godt både til tradisjonsmat og i mer eksotiske retter, fremholder Byermoen.

Effekten av kampanjen i salget er det for tidlig å si så mye om, men veksten for kål har ikke avtatt inn i 2021 i Norgesgruppen, om man skal tro Pål Westby.

– Veksten fortsatte i januar med 15 prosent i volum. Dagene faller litt ulikt fra januar 2020, så veksten er nok opp mot 20 prosent også nå på nyåret, mener kategorisjefen

Tror potensialet er stort

I hele koronaperioden har også Meny hatt en fin økning for grønnsaker med lang holdbarhet, inkludert kål. Den fortsatte inn i det nye året.

– Ut av butikk i uke 1-5 i år har vi en økning på 38,5 prosent i forhold til samme periode i fjor, opplyser kategoriansvarlig Steinar Lauritsen, som absolutt tror at det er et potensial for økt salg av hodekål til Meny-kundene.

– Hvis man ønsker å øke forbruket av norsk kål, er det selvfølgelig viktig å inspirere til ny bruk, sier Lauritsen.

I januar har Meny likevel ikke hatt noen samlet kampanje for kål i butikkene med eksponering eller tips til kunder.

– Det er mulig at noen butikker har foretatt seg noe ekstra, men fra sentralt hold er det ikke gjort noe ekstra med kål i denne perioden, opplyser han.

Powered by Labrador CMS